Polnitev: 0,2 L
Letnik: 2010
Laški rizling, ki se bohoti v zapeljivi steklenički z imenom LEDENI ZAJC, je pripravljen tako, da takoj zadovolji. V vsaki njegovi kapljici bo moč zaznati čarobnost trgatve pred jutranjim svitom ob sveže zapadlem snegu, ki se je iskril ob soju bakel. Popolno za poznavalce, sladokusce in romantike.
Zanima me Zabeležka okušanja
Poreklo
Dolenjska
Temperatura za serviranje
10 - 12 °C
Letnik
2010
Klasifikacija
Belo vino
Sladkorna stopnja
sladko
Alkohol
9,0 vol. %
Sorte
Laški rizling
Zabeležka okušanja
Izrazita marelica in cvetlični med. Okus je bogat in eksploziven, kljub bohotenju sladkorja je izrazito svež. Samostojna sladica, primerno ohlajen se prilega tudi v kombinaciji z nevtralnimi sladicami (panacota,…).
Nagrade
2018: Vino Slovenija Zlata
2017: Vino Slovenija Zlata
2016: Vino Slovenija Zlata
2015: Vino Slovenija Zlata
2014: Vino Slovenija Zlata
2013: Vino Slovenija Velika zlata
2012: Vino Slovenija Velika zlata
Polnitev
Polnitev: 0,2 L
Gostota sajenja
4.000 trs/ha
Klima
kontitnentalno podnebje
Letna proizvodnja
300 stekleničk
Linija
Zajc
Način vzgoje
nižja šparonska
Ostanek sladkorja
183 g/l
Potencial zorenja
Po desetih letih je še v odlično formi.
Skupne kisline
9,99 g/l
Stekleničenje
Tik pred prodajo
Teren
jugovzhodna lega
Tip
Vrhunsko vino ZGP
Tip zemlje
Apnenci in dolomiti
Trgatev
Pred sončnim vzhodom, po sveže zapadlem snegu, ob soju bakel. Temperatura ozračja -21°C. Vzdušje trgačev, radovedno, nasmejano in veselo. Konec obeležili z vriskanjem.
Vinifikacija
Takojšnja dostava grozdja v klet in prešanje pri -10 °C. Prešanje potekalo cel dan. Vrenje v jekleni cisterni, ki je bila postavljena v pisarni kleti Zajc, je trajalo 28 dni.
Zorenje
V inox sodčku, vino zaščiteno z inertnim plinom.