Polnitev: 0,75 L
Letnik: 2018
Je vino sadne Modre frankinje. Ponaša se s prijetno svežino, pitkostjo in globoko vijola barvo. Modra frankinja je vino prihodnosti in ima izmed vseh vin dokazano najvišjo stopnjo resveratrola - visoko spoštovane zdravilne učinkovine.
Prepoznavna barva in okus
Čeprav lahkotno zdrsne po grlu, ni enostavna, saj je ponosna na svojo moč karakterja, globino okusa in intenzivno barvo. Modra frankinja Zajc je v mladostni igrivosti žive rubinasto rdeče barve in ima cvetico, ki nas spominja na drobne gozdne sadeže. Še bolj se nam razkrijejo v njenem okusu, zlasti robidovje in okus po murvi. Z leti pridobiva značilne zorilne arome.
Blagodejni vplivi na počutje
Modro frankinjo Zajc odlikuje visoka vsebnost resveratrola, antioksidanta, ki blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje.
Poreklo
Dolenjska
Temperatura za serviranje
18 - 20°C
Letnik
2018
Klasifikacija
Rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
11,0 vol.%
Sorte
Modra frankinja
Zabeležka okušanja
Barva je srednje globoka vijoličasta. Cvetica je mladostno živahna, po rdečem jagodičevju, malinah, nekoliko pikantna. V ustih je suho, višjih kislin, lahkega telesa, taninov skorajda ni zaznati. Poskusiti ga pri jedeh iz žara in suhih mesninah.
Nagrade
2019: Decanter Silver
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
4.000 trt/ha
Klima
kontitnentalno podnebje
Letna proizvodnja
32.000 buteljk / leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
nižja šparonska
Ostanek sladkorja
3,4 g/l
Potencial zorenja
Primerno ohladiti in uživati v njem.
Skupne kisline
5,2 g/l
Stekleničenje
Tik pred prodajo
Teren
Južna in jugovzhodna lega
Tip
Vrhunsko vino ZGP
Tip zemlje
Apnenci in dolomiti
Trgatev
Vrhunska trgatev, s kratkim časom dostave grozdja iz vinograda do začetka maceracije. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Maceracija poteka v vinifikatorjih, kjer s stalnim počasnim mešanjem vzdržujemo kontakt med grozdnim moštom in grozdno kožico. Fermentacijo pričnejo avtohtone kvasovke. Maceracija traja 7 dni.
Zorenje
Po končani maceraciji mošt sprešamo in zaključi svoje vretje v jekleni cisterni, kjer nato zori do stekleničenja.
Karakter se najlepše dopolni s karpačem, biftkom, jedem iz žara in iz govedine ter s siri.