Polnitev: 0,75 L
Letnik: 2018
Slovenska tradicija modre frankinje, nanizana na verižico peneče iskrivosti. V spletu biserov lahkotnosti še ne odprtih cvetov vrtnice in svežine jagodičevja ujeta energija mladosti.
Prepoznavna barva in okus
Vino je zelo nežne rožnate barve. Cvetica je mladostna, sadna, enostavnejša, a prijetna. Diši po rdečkastih sadežih in malinah. V ustih je vino suho, mehurčki so obilnejši, skladno z metodo charmat. Prijetna, izdelana penina, ki si jo lahko omislimo kadarkoli.
Šik mladostna svežina
Postrežena iz ledene kopeli očara s svojo svežino. Dobro se priklada k jedem iz žara, testeninam in suhim mesninam. Najbolje se izrazi v letu po trgatvi.
Poreklo
Bizeljsko - Sremič
Temperatura za serviranje
6 - 8 °C
Letnik
2018
Klasifikacija
Rose peneče vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
11,0 vol. %
Sorte
Žametna črnina
Zabeležka okušanja
Vino je zelo nežne rožnate barve. Cvetica je mladostna, sadna, prijetna. Diši po rdečkastih sadežih in malinah. V ustih je vino suho, mehurčki so obilnejši, skladno z metodo charmat. Prijetna, izdelana penina, ki si jo lahko omislimo kadarkoli.
Nagrade
2019: Vino Slovenija srebro
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
5.000 trt/ha
Klima
kontitnentalno podnebje
Letna proizvodnja
26.000 steklenic/ leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
dvojni guyot
Ostanek sladkorja
18,9 g/l
Potencial zorenja
Primerno ohladiti in uživati v njej.
Skupne kisline
6,80 g/l
Stekleničenje
Takoj po končani sekundarni fermentaciji je napolnjena v peninske steklenice.
Teren
južna in jugozahodna lega
Tip
Kakovostno peneče vino ZGP
Tip zemlje
Lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom
Trgatev
Nežno polaganje grozdov žametne črnine v gajbico, da se grozdje kar najmanj poškoduje na poti do kleti.Trgatev v rosi, s čim hitrejšo dostavo v klet. Grozdje je bilo ob prevzemu še dodatno hlajeno s suhim ledom. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Od dostavi v klet je sledilo prešanje pod nizkimi pritiski. Penina je pripravljena po charmat metodi, se pravi, da sta primarna in sekundarna fermentacija potekali v jeklenih posodah.
Zorenje
V peninskih steklenicah, takoj po sekundarni fermentaciji.
Aperitivna penina, dobro se poda tudi k jedem iz žara, testeninam in suhim mesninam. Priporočena temperatura serviranja med 6 – 8 °C.