22. junija, 2020

O Cvičku PTP

Cviček je vino. Vino je alkoholna pijača, ki nastane kot rezultat alkoholnega vrenja grozdnega soka oziroma mošta. Beseda izhaja iz latinskega izraza vinum, ki pomeni tako vino kot trta. Proces alkoholnega vrenja povzročijo mikroorganizmi (glive kvasovke), ki počasi pretvarjajo sladkor v alkohol.

O Cvičku PTP

Od več sto različnih sort trte (Vitis sp.) je le nekaj deset primernih za vzgojo grozdja za vino. Te sorte botaniki poimenujejo s skupnim imenom Vitis vinifera. Vsaka posamezna sorta ima svoje uradno ime, po navadi pa še več ljudskih, lokalnih in nacionalnih različic. S tem v zvezi poznamo osnovno delitev vina na:

  • sortna vina, ki so pridelana iz posameznih sort vinske trte (npr. laški rizling);
  • zvrsti (fr. cuvée), ki so takorekoč mešanice različnih sortnih vin (npr. Cviček).

Vinorodna dežela pomeni geografsko omejeno območje, v katerem se goji vinska trta in prideluje vino. Razmejitev vinorodnih dežel (posredno pa tudi organoleptične lastnosti vin) pogojujejo geološki, geografski, reliefni in podnebni pogoji, pa tudi vinogradniška tradicija s svojim izborom gojenih sort in pridelovalnimi postopki. Slovenija je razdeljena na 3 vinorodne dežele: Podravje, Posavje in Primorska. Cviček PTP prihaja izključno iz vinorodnega okoliša Dolenjska, ki je del vinorodne dežele Posavje. Dolenjska predstavlja največje vinogradniško območje v Sloveniji in poteka ob desnem bregu reke Save, ob bregovih reke Krke in pobočjih Gorjancev vse do hrvaške meje na jugovzhodu.

Cviček PTP je kot zvrst edinstveno in najbolj znamenito slovensko vino, ki ga ne najdemo nikjer drugje na svetu. Prvi zapisi o Cvičku izhajajo že iz konca 17. stoletja (polihistorik Janez Vajkard Valvasor). Na prelomu iz 19. v 20. Stoletje, ko se je zaradi trtne uši obnovilo veliko vinogradov, doživi Cviček svojo preporod. Zabeleženo je, da je Bohuslav Skalicky maja 1909 peljal Cviček na vinarsko razstavo v Prago. Vinski trgovci so že v času pred prvo svetovno vojno prodajali Cviček na Dunaj in v Gradec po 1 goldinarja za liter, cene ostalih vin na trgu pa so bile tedaj od 40 do 48 krajcerjev. V času po drugi svetovni vojni so Cviček izvažali tudi v Švico, Belgijo in Anglijo ter celo v Brazilijo. Danes poznajo Cviček že v pretežnem delu Evrope (zlasti EU), Severni Ameriki in Rusiji.

Poleg toskanskega chiantija je Cviček edino vino na svetu, ki ima z zakonom zaščiteno sestavo iz rdečih in belih sort grozdja. Dovoljene rdeče sorte so žametna črnina med 40-60%; modra frankinja, portugalka in šentlovrenka skupaj ne več kot 20%. Dovoljene bele sorte so kraljevina, laški rizling, rumeni plavec, zeleni silvanec in štajerska belina skupaj ne več kot 35%. Ta vinski posebnež nosi tudi visoko oznako zaščite PTP (Priznano Tradicionalno Poimenovanje), od leta 2000 pa pridelavo Cvička ureja strogi državni zakon Republike Slovenije (Pravilnik o Cvičku Uradni list RS št. 3/2000 z dne 14.1.2000).

Omenjeni zakon do podrobnosti določa pridelavo grozdja (določa vinogradniške lege nad 210 m nadmorske višine, ne manj kot 4.500 trt na hektar površine, ne več kot 9.000 kg grozdja na ha površine, …), vrste grozdja in postopke predelave, relativni delež sort v vinu, meje sestavin v vinu (alkohol 8,5-10,0 vol.%; skupne kisline 6,0-9,5 g/L, nepovreti (nefermentirani) sladkor pod 2,5 g/L; prosto žveplo do 25 mg/L). Glede na obseg razpoložljivih vinogradniških leg se ocenjuje, da se letno pridela cca 8 milijonov litrov Cvička. Cviček se tradicionalno prideluje in uživa v družinskem krogu. Le manjši del pa ga pride tudi na trg. Klet Zajc je največji privatni tržni ponudnik tega unikatnega vina.

Organoleptične značilnosti Cvička

Barva: Rubinasto rdeča s pridihom viole

Okus: Po okusu je Cviček harmoničen in gladek. Uglajena kislina in nizka alkoholna stopnja mu dajeta svežino in pitnost.

Aroma: Zaznavna je igriva aroma drobnega jagodičevja (predvsem maline) in gozdnih sadežev.

Gastronomija: Njegov suh (zelo nizek delež nepovretega sladkorja) in nevtralen karakter odpirata zelo širok spekter hrane h kateri se Cviček odlično poda. Vedno pa navduši ob tradicionalni slovenski kulinariki, ko postrežemo meso ali suhomesnate izdelke z zeljem in krompirjem.

Lahkotnost, nežnost in pitnost CVIČKA PTP se najlepše razkrije, ko je ohlajen na 13 – 15 ºC.

Zdravilne lastnosti Cvička

Cvičku med vini pripisujejo še posebej veliko zdravilnih učinkov. Med vsemi ostalimi vini na svetu izstopa zaradi kombinacije zelo nizke stopnje neprevretega sladkorja (Cviček Zajc, letnik 2011 ima 1 g/l neprevretega sladkorja) in nizke stopnje alkohola. Zaradi prve je še posebej priporočljiv za diabetike, druga pa ga uvršča med dietetična vina. Obenem vsebuje flavonoidne snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje, saj zmanjšajo kardiovaskularna tveganja. Cviček ugodno vpliva na prebavo, pospešuje presnovo, preprečuje nespečnost in krepi krvni obtok. Redno uživaje Cvička preprečuje srčne kapi. Zaključek več raziskav je, da redno uživanje rdečkastega vina Cviček (1 do 2 kozarca na dan) dviga antioksidativno aktivnost krvi in preprečuje zlepljanje (agregacijo) krvnih ploščic, kar zmanjšuje nevarnost srčne ali možganske kapi. Etilni alkohol v vinu je pri tem kot topilo. Raziskovalci, ki preučujejo nastanek in razvoj rakastih bolezni, so ravno v rdečem vinu našli tudi veliko protitumorskih snovi.

Po besedah kardiologa primarija dr. Petra Kapša je že dolgo znano, da so fenolne snovi (ki jih je zlasti veliko v Cvičku) pomembne tudi kot adstringentne snovi, ki spreminjajo beljakovine v bakterijah in jih s tem onesposobijo za življenje. Antioksidativni pomen Cvička so bistveno podprli rezultati raziskav znanstvenikov dobljenih iz poskusov v laboratorijih (»in vitro«) in na živem organizmu (»in vivo«). Ker z rednim pitjem Cvička zauživamo antioksidante in močne antioksidantne fenolne spojine, ki zmanjšujejo oksidacijo lipoproteinov in s tem prispevajo k zmanjšanju ateroskleroze in smrtnosti zaradi koronarnih srčnih bolezni. Cviček vsebuje več kot 1200 različnih spojin. Med najpomembnejše sodi tudi Q10, ki zavira staranje, preprečuje degenerativne bolezni, krepi imunski sistem in znižuje krvni tlak. Drugi pa je največkrat omenjen ‘čudežni’ resveratrol, ki je ena najpomembnejših spojin pri zdravljenju kardiovaskularih obolenj in raka. Cviček je priporočljivo piti redno vsak dan po obroku (1 do 2 dcl na dan). Še posebej če vemo, da je s svojimi zdravilnimi učinki tudi najkompleksnejša hrana na svetu. Nesporno pa je tudi generator vedrega razpoloženja.

5 značilnosti Cvička PTP

1.)  Je unikatna zvrst belih in rdečih sort grozdja,
2.)  Ima zelo nizko stopnjo alkohola – manj kot 10%
3.)  Zaradi izredno nizkega ostanka neprevretega sladkorja je primeren za diabetike
4.)  Je sveže mladostno in lahkotno vino rubinaste barve,
5.)  Gastronomsko je vsestransko dobrodošel, 
6.)  Je unikaten in njegova proizvodnja je količinsko omejen.