Cviček Bio

Polnitev: 0,375 L

Letnik: 2018

Pri pridelavi in negi EKO Cvička Zajc smo sledili starodavnim izročilom in uporabili, kar ponuja narava.


Vino Cviček je slovenska in svetovna posebnost. Cviček, izdelan po smernicah ekološke pridelave, pa je posebnost tudi na Dolenjskem. Njegov evolucijski korak vidimo v smislu striktne in certificirane ekološke pridelave, ne le grozdja, ampak tudi vina.

Prepoznavna barva in okus
Odlikuje ga rubinasto rdeča barva z rahlim odtenkom vijoličaste. Cvetica je nežna, diši po rdečkastem sadju. Lažje alkoholno, prijetnih kislin  in majhna vsebnost sladkorja naredijo Eko Cviček Zajc posebno osvežilen in primeren tudi za diabetike.

Vino za vsak dan
Njegova sadna cvetica in svež, a poln okus, se lepo podata k značilnim  slovenskim in mnogim drugim jedem. Cviček Zajc je vino za vsak dan.

Zanima me Zabeležka okušanja
Cviček Bio

Poreklo

Dolenjska

Temperatura za serviranje

12 - 15° C

Letnik

2018

Klasifikacija

Rdečkasto vino

Sladkorna stopnja

suho

Alkohol

9,0 vol. %

Sorte

Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina, ostalo mešano belo dovoljeno po Pravilniku o Cvičku PTP

Zabeležka okušanja

Vino je nežne rubinaste barve. Cvetica je nežna, diši po rdečkastem sadju, dokaj pestra za cviček. Od klasičnega nedeljskega kosila z govejo juho, praženim krompirjem in pečenko, do lahke osvežilne solate s sirom in popečenim kruhom. Zaradi izrazito nizke stopnje sladkorja in alkohola velja za enega najbolj univerzalnih vin k najrazličnejši kulinariki. Če posebej ga priporočamo tudi k torti iz temne čokolade.

Nagrade

2019: BIO Vino Slovenija srebro

Polnitev

Polnitev: 0,375 L

Gostota sajenja

2.800 trt/ha

Klima

kontitnentalno podnebje

Letna proizvodnja

1.500 steklenic/ leto

Linija

Zajc

Način vzgoje

enojni guyot

Ostanek sladkorja

1,7 g/l

Potencial zorenja

Uživati takoj. Zakonsko predpisano, da je lahko na trgu le 30 mesecev od dneva trgatve.

Skupne kisline

6,77 g/l

Stekleničenje

Tik pred prodajo

Teren

Južna in jugozahodna lega

Tip

Vino PTP

Tip zemlje

Apnenci in dolomiti

Trgatev

Trgatev belih in rdečih sort poteka v dveh dneh. Belo grozdje je bilo potrgano konec septembra, tik pred dežjem. Rdeče sorte pa v začetku oktobra. Vse zaboje z grozdjem smo označili in popisali. Ekološki vinograd se razprostira po strmini Knežija, kjer je zasajen v terasah. Vsak trgač, da prehodi terase vinograda, naredi skoraj 5.000 korakov.

Vinifikacija

Maceracija belih in rdečih sort poteka ločeno v kadeh, po končani maceraciji pa se opravi tipizacija.

Zorenje

Po tipizaciji vino zori v hlajeni inox cisterni.

Zakonske omejitve

Poleg Pravilnika o vinu Cviček PTP, je to vino pridelano tudi po strogih smernicah za ekološko pridelavo grozdja in predelavo v vino. Pridobljen ima ekološki certifikat Inštituta KON CERT


Kulinarični namig

Kulinarični namig

Od klasičnega nedeljskega kosila z govejo juho, praženim krompirjem in pečenko do lahke osvežilne solate s sirom in popečenim kruhom. Zaradi izrazito nizke stopnje sladkorja in alkohola velja za enega najbolj univerzalnih vin k najrazličnejši kulinariki. Še posebej ga priporočamo tudi k torti iz temne čokolade.