Polnitev: 0,375 L
Letnik: 2018
Pri pridelavi in negi EKO Cvička Zajc smo sledili starodavnim izročilom in uporabili, kar ponuja narava.
Vino Cviček je slovenska in svetovna posebnost. Cviček, izdelan po smernicah ekološke pridelave, pa je posebnost tudi na Dolenjskem. Njegov evolucijski korak vidimo v smislu striktne in certificirane ekološke pridelave, ne le grozdja, ampak tudi vina.
Prepoznavna barva in okus
Odlikuje ga rubinasto rdeča barva z rahlim odtenkom vijoličaste. Cvetica je nežna, diši po rdečkastem sadju. Lažje alkoholno, prijetnih kislin in majhna vsebnost sladkorja naredijo Eko Cviček Zajc posebno osvežilen in primeren tudi za diabetike.
Vino za vsak dan
Njegova sadna cvetica in svež, a poln okus, se lepo podata k značilnim slovenskim in mnogim drugim jedem. Cviček
Zajc je vino za vsak dan.
Poreklo
Dolenjska
Temperatura za serviranje
12 - 15° C
Letnik
2018
Klasifikacija
Rdečkasto vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
9,0 vol. %
Sorte
Žametna črnina, Modra frankinja, Kraljevina, ostalo mešano belo dovoljeno po Pravilniku o Cvičku PTP
Zabeležka okušanja
Vino je nežne rubinaste barve. Cvetica je nežna, diši po rdečkastem sadju, dokaj pestra za cviček. Od klasičnega nedeljskega kosila z govejo juho, praženim krompirjem in pečenko, do lahke osvežilne solate s sirom in popečenim kruhom. Zaradi izrazito nizke stopnje sladkorja in alkohola velja za enega najbolj univerzalnih vin k najrazličnejši kulinariki. Če posebej ga priporočamo tudi k torti iz temne čokolade.
Nagrade
2019: BIO Vino Slovenija srebro
Polnitev
Polnitev: 0,375 L
Gostota sajenja
2.800 trt/ha
Klima
kontitnentalno podnebje
Letna proizvodnja
1.500 steklenic/ leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
enojni guyot
Ostanek sladkorja
1,7 g/l
Potencial zorenja
Uživati takoj. Zakonsko predpisano, da je lahko na trgu le 30 mesecev od dneva trgatve.
Skupne kisline
6,77 g/l
Stekleničenje
Tik pred prodajo
Teren
Južna in jugozahodna lega
Tip
Vino PTP
Tip zemlje
Apnenci in dolomiti
Trgatev
Trgatev belih in rdečih sort poteka v dveh dneh. Belo grozdje je bilo potrgano konec septembra, tik pred dežjem. Rdeče sorte pa v začetku oktobra. Vse zaboje z grozdjem smo označili in popisali. Ekološki vinograd se razprostira po strmini Knežija, kjer je zasajen v terasah. Vsak trgač, da prehodi terase vinograda, naredi skoraj 5.000 korakov.
Vinifikacija
Maceracija belih in rdečih sort poteka ločeno v kadeh, po končani maceraciji pa se opravi tipizacija.
Zorenje
Po tipizaciji vino zori v hlajeni inox cisterni.
Zakonske omejitve
Poleg Pravilnika o vinu Cviček PTP, je to vino pridelano tudi po strogih smernicah za ekološko pridelavo grozdja in predelavo v vino. Pridobljen ima ekološki certifikat Inštituta KON CERT
Od klasičnega nedeljskega kosila z govejo juho, praženim krompirjem in pečenko do lahke osvežilne solate s sirom in popečenim kruhom. Zaradi izrazito nizke stopnje sladkorja in alkohola velja za enega najbolj univerzalnih vin k najrazličnejši kulinariki. Še posebej ga priporočamo tudi k torti iz temne čokolade.