Polnitev: 0,75 L
Letnik: 2017
Je vino avtohtone Modre frankinje. Modri Zajc je vino iz prezorjenega grozdja le iz domačih vinogradov. Modra frankinja je vino prihodnosti in ima izmed vseh vin dokazano najvišjo stopnjo resveratrola - visoko spoštovane zdravilne učinkovine.
Prepoznavna barva in okus
Ponaša se z globoko rubinasto barvo z nekaj vijola odtenki. Zaznati je dozorevanje, podrast, gobe in zrele temno rdeče sadeže, lahkotne lesene note in kanček pikantnosti. V ustih je suho, kisline so zmerne, je uravnoteženo, tanini omehčani, karakter je podoben cvetici, z dosti črnih not. Z leti pridobiva značilne zorilne arome.
Blagodejni vplivi na počutje
Modro frankinjo odlikuje visoka vsebnost resveratrola, antioksidanta, ki blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje.
Poreklo
Bizeljsko - Sremič
Temperatura za serviranje
18 - 20°C
Letnik
2017
Klasifikacija
Rdeče vino
Sladkorna stopnja
suho
Alkohol
11,5 vol. %
Sorte
Modra frankinja
Zabeležka okušanja
Vino je globlje rubinaste barve z vijoličnimi odtenki. Zaznati je podrast, gobe in zrele temno rdeče sadeže. Strastno se mu podajo divjačina, jedi iz gobami, suhomesnate jedi in siri.
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
4.500 trt/ha
Klima
Kontinentalno podnebje
Letna proizvodnja
5.300 buteljk/ leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
Nižja šparonska
Ostanek sladkorja
1,8 g/l
Potencial zorenja
Z leti pridobiva, najboljši je v obdobju 6-10 let od trgatve.
Skupne kisline
5,7 g/l
Stekleničenje
Tik pred prodajo.
Teren
Južna in jugozahodna lega
Tip
Kakovostno vino ZGP
Tip zemlje
Lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom.
Trgatev
Vrhunska trgatev, s kratkim časom dostave grozdja iz vinograda do začetka maceracije. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Maceracija poteka v visoki jekleni cisterni, kjer s stalnim počasnim mešanjem vzdržujemo kontakt med grozdnim moštom in grozdno kožico. Fermentacijo pričnejo avtohtone kvasovke. Maceracija traja 10 dni.
Zorenje
Po končani fermentaciji se vino bogati 6 mesecev v lesenem sodu, nato zori v jeklenih cisternah do stekleničenja.
Strastno se mu podajo jedi iz govedine, divjačine, jedi z gobami in siri.