Penina Modra frankinja

Polnitev: 0,75 L

Letnik: 2017

Tradicionalne sorte gojene v Posavju so se znašle pod spretnimi prsti hišnega enologa, ki je ustvaril še nekaj več. S charmat metodo je vinu udahnjena svoboda izražanja z živahnimi, drobnimi mehurčki, se nežno poigrajo z brbončicami. Je vino sadne Modre frankinje - vino prihodnosti in ima izmed vseh vin dokazano najvišjo stopnjo resveratrola - visoko spoštovane zdravilne učinkovine.


Prepoznavna barva in okus
Osnova je 100% modra frankinja, Vino je globoke vijola barve. Cvetica je mladostna, sadna, drugačna. Diši po rdečkastih sadežih in malinah in gozdnih jagodah. V ustih je vino polsuho- majhnen ostanek sladkorja, mehurčki so prijetni. Drugačna, netipična, za raziskovalce žlahtne plati posavske dame.

Blagodejni vplivi na počutje
Modro frankinjo Zajc odlikuje visoka vsebnost resveratrola, antioksidanta, ki blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje.

Zanima me Zabeležka okušanja
Penina Modra frankinja

Poreklo

Bizeljsko - Sremič

Temperatura za serviranje

10 - 12 °C

Letnik

2017

Klasifikacija

Rdeče peneče vino

Sladkorna stopnja

polsuho

Alkohol

11,0 vol. %

Sorte

Modra frankinja

Zabeležka okušanja

Drobno jagodičevje. Ne prehladna je lepa osvežitev in dopolnilo mesnim glavnim jedem. Roastbeef na posteljici od rukole, divjačinska pečenka, svinjski medaljoni oviti v slanino… z njimi se počuti odlično.

Polnitev

Polnitev: 0,75 L

Gostota sajenja

5.000 trs/ha

Klima

kontitnentalno podnebje

Letna proizvodnja

1.300 steklenic/leto

Linija

Zajc

Način vzgoje

dvojni guyot

Ostanek sladkorja

17,3 g/l

Potencial zorenja

Penina Modra frankinja je z zorenjem še pridobiva.

Skupne kisline

5,64 g/l

Stekleničenje

Po sekundarni fermentaciji se penina ustekleniči v peninske steklenice.

Teren

Južna in jugozahodna lega

Tip

Kakovostno peneče vino ZGP

Tip zemlje

Lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom

Trgatev

Vrhunska trgatev, s kratkim časom dostave grozdja iz vinograda do začetka maceracije. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.

Vinifikacija

Maceracija in fermentacija potekata vzporedno. Po končani primarni fermentaciji se v tehnologiji charmat metode doda vrelni liker, ki vzpodbudi sekundarno fermentacijo osnovnega vina. Vse se odvija v jeklenih cisternah.

Zorenje

V peninskih steklenicah, takoj po sekundarni fermentaciji.


Kulinarični namig

Ne prehladna je lepa osvežitev in dopolnilo glavnim mesnim jedem. Roastbeaf na posteljici od rukole, divjačinska pečenka, svinjski medaljoni oviti v slanino ali hrustljavo zapečena račka na maslenem kruhku s ščepcem rdečega zelja ... z njimi se počuti odlično.

Druga vina iz kategorije