Polnitev: 0,75 L
Letnik: 2019
Bahata sladkobnost in čaroben vonj muškata prebudita atmosfero vročih perzijskh noči. Pravi zmagovalec postane močno ohlajen z nabreklimi kapljicami rose.
Prepoznavna barva in okus
Vino Rumeni muškat je nežne zlatorumene barve z zelenkastimi odtenki. Cvetica je srednje poudarjena, diši po muškatu, marelicah, senu. V ustih je vino slajše, malček trpkasto, muškatnim notam se priključijo še suhe začimbe. Srednje dolg, slajši, mladosten rumeni muškat.
Eksplozija arom
Rumeni
muškat Zajc odlikuje mladostna aroma, ki je odlično prilega sladicam, sirom z
modro plesnijo ali pa enostavno postrežen dobro ohlajen v elegantnem kozarcu.
Najlepše se izrazi v letu po trgatvi.
Poreklo
Štajerska Slovenija
Temperatura za serviranje
10 - 12 °C
Letnik
2019
Klasifikacija
Belo vino
Sladkorna stopnja
sladko
Alkohol
11,5 vol. %
Sorte
Rumeni muškat
Zabeležka okušanja
Nežne limonaste barve z zelenkastimi odtenki. Cvetica je mladostna, enostavna, sortna. Slajše, lažje, zmernih kislin, z nežno simpatično muškatno cvetico v ustih. Odlično se prilega k sladicam, gorgonzoli ali pa enostavno se izjemno prileže le dobro ohlajen v elegantnem kozarcu.
Nagrade
2020: Vino Slovenija Zlato
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
4.000 trs/ha
Klima
panonsko podnebje s celinskimi značilnostmi
Letna proizvodnja
22.000 steklenic/leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
dvojni guyot
Ostanek sladkorja
50,9 g/l
Potencial zorenja
Primerno ohladiti in uživati v njem.
Skupne kisline
6,21 g/l
Stekleničenje
Tik pred prodajo
Teren
južna lega
Tip
Kakovostno vino ZGP
Tip zemlje
karbonatne kamenime ter pleistocenska ilovica
Trgatev
Trgatev v prvih dneh septembra. Čim hitrejša pot grozdja v klet in prešanje čez noč. Krajša maceracija nepoškodovanih jagod ob nizki temperaturi. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Fermentacijo so pričele avtohtonimi kvasovke, ki so bile prisotne na jagodni kožici. rajša maceracija pripomore k izrazitejši muškatni aromi. Fermentacija je potekala na kontrolirani, nizki temperaturi, v jeklenih cisternah s hlajenimi plašči.
Zorenje
Po tipizaciji vino zori v hlajenih inox cisternah in čaka na polnitev v steklenice tik pred prodajo.
Ni pošten igralec. Postrežen pred drugimi vini, jim ne daje nobenih možnosti. Idealen za zaključek večerje in začetek noči.