Penina Muškatni rizling

Polnitev: 0,75 L

Letnik: 2018

Gala ples laškega rizlinga kot sape pomladnega cvetja z elegantno muškatno aromo po notah iskrive svežine. Kot bi lebdela, z lahkotnim korakom popeljeta k izpolnitvi velikih pričakovanj.


Prepoznavna barva in okus
Vino je nežne limonaste barve. Cvetica je mladostna, srednje poudarjena, diši po muškatnem grozdju. V ustih je vino suho, lažje, prijetnih mehurčkov, muškatna nota sicer nekoliko potihne, a se še oglaša. Domišljena penina, ki dobro izkoristi lastnosti laškega rizlinga in rumenega muškata.

Omamno dišeča eleganca
Aperitivna, za drobne prigrizke, ohlajena v ledu očara s svojo svežino. Dobro se poda tudi k perutnini, sirom in suhim mesninam. Ne le ob novem letu, to peneče vino se dobro poda vsakemu trenutku radosti.

Zanima me Zabeležka okušanja
Penina Muškatni rizling

Poreklo

Posavje

Temperatura za serviranje

6 - 8 °C

Letnik

2018

Klasifikacija

Belo peneče vino

Sladkorna stopnja

suho

Alkohol

11,5 vol. %

Sorte

Laški rizling, Rumeni muškat

Zabeležka okušanja

Vino je nežne limonaste barve. Cvetica je mladostna, srednje poudarjena, diši po muškatnem grozdju. V ustih je vino suho, lažje, mehurčki so prijetni. Domišljena penina, ki dobro izkoristi lastnosti laškega rizlinga in rumenega muškata. Aperitivna, za drobne prigrizke, hladne kanapeje, škampov cocktail, melono v rezini pršuta na namazu iz suhih paradižnikov.

Nagrade

2019: Vino Slovenija srebro

Polnitev

Polnitev: 0,75 L

Gostota sajenja

5.000 trs/ha

Klima

kontitnentalno podnebje

Letna proizvodnja

26.000 steklenic/leto

Linija

Zajc

Način vzgoje

enojni guyot

Ostanek sladkorja

17,2 g/l

Potencial zorenja

Primerno ohladiti in uživati v njem.

Skupne kisline

5,8 g/l

Stekleničenje

Po sekundarni fermentaciji se penina ustekleniči v peninske steklenice.

Teren

južna lega

Tip

Deželno peneče vino PGO

Tip zemlje

Lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom

Trgatev

Trgatev laških rizlingov je potrekala pozno v septembru, trgatev muškatov pa v začetku septembra, s kratkim časom dostave grozdja iz vinograda do začetka maceracije za muškate, laški so bili takoj sprešani. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.

Vinifikacija

Primarna fermantacija obeh sort je potekala ločeno, s tipizacijo obeh sort, se je pripravila osnova za sekundarno fermentacijo. Za vzpodbuditev sekundarne fermentacije se doda vrelni liker. Pri metodi charmat se vse odvija v jeklenih cisternah.

Zorenje

V peninskih steklenicah, takoj po sekundarni fermentaciji.


Kulinarični namig

Kulinarični namig

Aperitivna penina, dobro se poda tudi k perutnini, sirom in suhim mesninam. Priporočena temperatura serviranja med 6 – 8 °C.

Druga vina iz kategorije