Polnitev: 0,75 L
Letnik: 2017
Tradicionalne sorte gojene v Posavju so se znašle pod spretnimi prsti hišnega enologa, ki je ustvaril še nekaj več. S charmat metodo je vinu udahnjena svoboda izražanja z živahnimi, drobnimi mehurčki, se nežno poigrajo z brbončicami. Je vino sadne Modre frankinje - vino prihodnosti in ima izmed vseh vin dokazano najvišjo stopnjo resveratrola - visoko spoštovane zdravilne učinkovine.
Prepoznavna barva in okus
Osnova je 100% modra frankinja, Vino je globoke vijola barve. Cvetica je mladostna, sadna, drugačna. Diši po rdečkastih sadežih in malinah in gozdnih jagodah. V ustih je vino polsuho- majhnen ostanek sladkorja, mehurčki so prijetni. Drugačna, netipična, za raziskovalce žlahtne plati posavske dame.
Blagodejni vplivi na počutje
Modro frankinjo Zajc odlikuje visoka vsebnost resveratrola, antioksidanta, ki blagodejno vpliva na naše zdravje in počutje.
Poreklo
Bizeljsko - Sremič
Temperatura za serviranje
10 - 12 °C
Letnik
2017
Klasifikacija
Rdeče peneče vino
Sladkorna stopnja
polsuho
Alkohol
11,0 vol. %
Sorte
Modra frankinja
Zabeležka okušanja
Drobno jagodičevje. Ne prehladna je lepa osvežitev in dopolnilo mesnim glavnim jedem. Roastbeef na posteljici od rukole, divjačinska pečenka, svinjski medaljoni oviti v slanino… z njimi se počuti odlično.
Polnitev
Polnitev: 0,75 L
Gostota sajenja
5.000 trs/ha
Klima
kontitnentalno podnebje
Letna proizvodnja
1.300 steklenic/leto
Linija
Zajc
Način vzgoje
dvojni guyot
Ostanek sladkorja
17,3 g/l
Potencial zorenja
Penina Modra frankinja je z zorenjem še pridobiva.
Skupne kisline
5,64 g/l
Stekleničenje
Po sekundarni fermentaciji se penina ustekleniči v peninske steklenice.
Teren
Južna in jugozahodna lega
Tip
Kakovostno peneče vino ZGP
Tip zemlje
Lapor in peščenjak z apnenčastim vezivom
Trgatev
Vrhunska trgatev, s kratkim časom dostave grozdja iz vinograda do začetka maceracije. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.
Vinifikacija
Maceracija in fermentacija potekata vzporedno. Po končani primarni fermentaciji se v tehnologiji charmat metode doda vrelni liker, ki vzpodbudi sekundarno fermentacijo osnovnega vina. Vse se odvija v jeklenih cisternah.
Zorenje
V peninskih steklenicah, takoj po sekundarni fermentaciji.
Ne prehladna je lepa osvežitev in dopolnilo glavnim mesnim jedem. Roastbeaf na posteljici od rukole, divjačinska pečenka, svinjski medaljoni oviti v slanino ali hrustljavo zapečena račka na maslenem kruhku s ščepcem rdečega zelja ... z njimi se počuti odlično.