Rumeni muškat

Polnitev: 0,75 L

Letnik: 2019

Bahata sladkobnost in čaroben vonj muškata prebudita atmosfero vročih perzijskh noči. Pravi zmagovalec postane močno ohlajen z nabreklimi kapljicami rose.


Prepoznavna barva in okus
Vino Rumeni muškat je nežne zlatorumene barve z zelenkastimi odtenki. Cvetica je srednje poudarjena, diši po muškatu, marelicah, senu. V ustih je vino slajše, malček trpkasto, muškatnim notam se priključijo še suhe začimbe. Srednje dolg, slajši, mladosten rumeni muškat.

Eksplozija arom
Rumeni muškat Zajc odlikuje mladostna aroma, ki je odlično prilega sladicam, sirom z modro plesnijo ali pa enostavno postrežen dobro ohlajen v elegantnem kozarcu. Najlepše se izrazi v letu po trgatvi.

Zanima me Zabeležka okušanja
Rumeni muškat

Poreklo

Štajerska Slovenija

Temperatura za serviranje

10 - 12 °C

Letnik

2019

Klasifikacija

Belo vino

Sladkorna stopnja

sladko

Alkohol

11,5 vol. %

Sorte

Rumeni muškat

Zabeležka okušanja

Nežne limonaste barve z zelenkastimi odtenki. Cvetica je mladostna, enostavna, sortna. Slajše, lažje, zmernih kislin, z nežno simpatično muškatno cvetico v ustih. Odlično se prilega k sladicam, gorgonzoli ali pa enostavno se izjemno prileže le dobro ohlajen v elegantnem kozarcu.

Nagrade

2020: Vino Slovenija Zlato

Polnitev

Polnitev: 0,75 L

Gostota sajenja

4.000 trs/ha

Klima

panonsko podnebje s celinskimi značilnostmi

Letna proizvodnja

22.000 steklenic/leto

Linija

Zajc

Način vzgoje

dvojni guyot

Ostanek sladkorja

50,9 g/l

Potencial zorenja

Primerno ohladiti in uživati v njem.

Skupne kisline

6,21 g/l

Stekleničenje

Tik pred prodajo

Teren

južna lega

Tip

Kakovostno vino ZGP

Tip zemlje

karbonatne kamenime ter pleistocenska ilovica

Trgatev

Trgatev v prvih dneh septembra. Čim hitrejša pot grozdja v klet in prešanje čez noč. Krajša maceracija nepoškodovanih jagod ob nizki temperaturi. Grozdje negujemo naravi prijazno, je strogo odbrano in je potrgano izključno ročno.

Vinifikacija

Fermentacijo so pričele avtohtonimi kvasovke, ki so bile prisotne na jagodni kožici. rajša maceracija pripomore k izrazitejši muškatni aromi. Fermentacija je potekala na kontrolirani, nizki temperaturi, v jeklenih cisternah s hlajenimi plašči.

Zorenje

Po tipizaciji vino zori v hlajenih inox cisternah in čaka na polnitev v steklenice tik pred prodajo.


Kulinarični namig

Kulinarični namig

Ni pošten igralec. Postrežen pred drugimi vini, jim ne daje nobenih možnosti. Idealen za zaključek večerje in začetek noči.

Druga vina iz kategorije